Έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τον επόμενο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), καθώς εκπνέει η προθεσμία υποβολής των προτεινόμενων.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι ορίζει ως υποψήφιο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρόεδρο του Κολλεγίου του Ντάρτμουθ.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η επιλογή του Ομπάμα αποτελεί έκπληξη, ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μονοπωλούν την κορυφαία θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα

Τα αναπτυσσόμενα κράτη αναμένεται να προτείνουν τρεις υποψηφίους, μεταξύ των οποίων ο Χοσέ Αντόνιο Οκάμπο, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας, και τον Νγκόζι Ικόντζο-Ιουεάλα, υπουργό Οικονομικών της Νιγηρίας.


Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ κρατούν την έδρα από το 1944, που ιδρύθηκε η World Bank, αλλά υφίστανται πιέσεις, ώστε να επιτρέψουν να προέρχεται από αναπτυσσόμενη χώρα ο επόμενος επικεφαλής.

 


Με πληροφορίες από euro2day.gr / naftemporiki.gr