Νέες πιέσεις δέχονται σήμερα, Παρασκευή, οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων με το spread του δεκαετούς να ξεπερνά τις 1.800 μ.β., ενώ στο επίκεντρο των ανησυχιών επανέρχονται οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Τα στοιχεία της Πέμπτης για την πορεία του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση. 


Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, προσπαθεί να προωθήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πραγματοποιώντας διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και τα επιχειρηματικά λόμπι, ενώ στην Ισπανία, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι φέτος θα χρειαστούν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 35 δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα χρέους τους , ενώ την ίδια ώρα μάχονται με την συρρίκνωση της οικονομίας τους. 

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ενισχύεται στις 1.817 μ.β. την Παρασκευή, κατά 89,30 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. 

Την ίδια ώρα ανοδικά στις 367 μ.β. (+4,50 μ.β.) και 334 μ.β. (+10,20 μ.β.) αντίστοιχα, κινούνται τα spreads Ισπανίας και Ιταλίας, ενώ άνοδο στις 634 μ.β. καταγράφει και το ιρλανδικό spread. Αντίθετα, ήπια πτώση στις 1.077 μ.β. σημειώνει σήμερα το πορτογαλικό spread.
Με πληροφορίες από capital.gr