Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας προειδοποίησε σήμερα ότι η υποχώρηση στις τιμές κατοικιών, η αποδυνάμωση της ανάπτυξης και οι ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανεπάρκειες σε κρατικές τράπεζες εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στη βιωσιμότητα του χρέους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι παρά την εντυπωσιακή έκταση των εγχώριων παρεμβάσεων και την αξιοσημείωτη πρόοδο στην σταθεροποίηση και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η μετάβαση του σε μια πλήρως ομαλοποιημένη λειτουργία, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας σε έκθεσή της.

Επιπλέον, σημειώνεται πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι ευάλωτη σε απροσδόκητες αυξήσεις στο επίπεδο του χρέους και στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και τονίζει τον κίνδυνο της υποχώρησης των τιμών των κατοικιών.

Η Τράπεζα της Ιρλανδίας προβλέπει ακόμη ότι οι τράπεζες της χώρας, οι οποίες ήδη έχουν ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας, θα αναγκαστούν να προβούν σε επιπρόσθετες περικοπές κόστους, λόγω της πτώσης των περιθωρίων και της δυσκολίας να αυξήσουν τον όγκο των καταθέσεων.Με πληροφορίες από euro2day.gr