Η γερμανική κυβέρνηση θα εισηγηθεί την εισαγωγή διευρυμένου χρηματιστηριακού φόρου ως  εναλλακτική στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και θα μεταδοθεί το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τονίζει ότι ο φόρος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ευρώπη και αντ' αυτού, ο ίδιος προτίθεται να στηρίξει μια «κατά το δυνατόν ισάξια εναλλακτική, όπως έναν διευρυμένο χρηματιστηριακό φόρο και μάλιστα σε ευρύ πεδίο». 

Ήδη στην εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές έχουν αντιταχθεί η Βρετανία και η Σουηδία, ενώ και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης δεν υπάρχει ομοφωνία, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Φίλιπ Ρέσλερ διαφωνούν με την φιλοσοφία του, ειδικά εάν επρόκειτο να εφαρμοστεί μόνο στα όρια της Ευρωζώνης.

Ο κ. Σόιμπλε προειδοποιεί πάντως τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν απειλήσει να μπλοκάρουν την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει για την εισαγωγή του φόρου, λέγοντας ότι «αυτό που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ευρώπη».