Με αντικείμενο την καταγραφή της προόδου ή έστω της μεθοδολογίας που ακολουθεί η ελληνική πλευρά στο… τιτάνιο έργο της εξεύρεσης των πηγών από τις οποίες θα γίνει η περικοπή δαπανών που υποσχέθηκε η Ελλάδα για να πάρει το δεύτερο δάνειο έφτασε σήμερα στην Αθήνα το ειδικό κλιμάκιο του ΔΝΤ.    
Μπορεί το Μεσοπρόθεσμο που θα συνοδεύει το νέο μεγάλο μαχαίρι, να παρουσιαστεί τον προσεχή Μάιο, και την υπογραφή της κυβέρνησης οπού θα προκύψει από τις εκλογές, πλην όμως η αντιπροσωπεία των δανειστών έρχεται για έναν πρώτον έλεγχο. Μάλιστα στα τέλη της εβδομάδας θα «βαθμολογήσει» (με ειδικό ραπόρτο) τους Έλληνες ειδικούς που έχουν αναλάβει να βρουν από πού θα γίνουν οι νέες περικοπές, ενώ θα προσφέρουν και τη δική τους.. χειρουργική τεχνογνωσία σε περίπτωση που οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα, δεν έχουν επιδείξει την αρμόζουσα πρόοδο.    

Κύρια οδηγία, που κουβαλάνε στα βαλιτσάκια τους οι άνθρωποι του ΔΝΤ, είναι όλο το σχέδιο για τις παρεμβάσεις και τις περικοπές να έχει καταγραφεί και παραμετροποιηθεί ΠΡΙΝ τις εκλογές. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι του ΔΝΤ θεωρούν ότι τώρα έχουν σύμμαχο το υπουργείο Οικονομικών, ενώ μετά τις εκλογές ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα προκύψει… 


Όπως είναι γνωστό τα μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα το 2013-2014 φτάνουν τα 16 δισ. ευρώ. Ορισμένες  πολιτικές, όπως η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, η αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των εισιτηρίων έχουν ήδη προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο του 2011, αν και δεν έχουν ακόμα εφαρμοσθεί. Έτσι υπολογίζεται ότι πρέπει να γίνουν περικοπές κάπου 11,5 δις. 

ευρώ.

Στο κρεβάτι του Προκρούστη, όπως έχει ήδη γράψει το moneypost βρίσκεται το ευρύτερο δημόσιο (κλείσιμο οργανισμών), αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα, τα οποία υπολογίζεται να αποδώσουν τα μισά από τα χρήματα αυτά. Τα υπόλοιπα, αναζητούνται στις λεγόμενες κοινωνικές μεταβιβάσεις και το σύστημα αξιολόγησης του δημοσίου. Την Παρασκευή λοιπόν τα νεώτερα, οπότε αναμένεται και η πρώτη έκθεση της ομάδας του ΔΝΤ…
     

Στο μεταξύ, σε μειώσεις των φόρων στα ακίνητα με ταυτόχρονη μείωση του ΦΠΑ κατά 2% ή ακόμα και 3%, η οποία δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με τις αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας, φέρεται έχει αποφασίσει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα και την Task Force του Χορστ Ράιχενµπαχ. 


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα υπό εξέταση θέματα είναι ή κατάργηση της ισχύουσας διαδικασίας της διαμόρφωσης των αντικειμενικών τιμών μέσω της Εφορίας (οι τιμές θα καθορίζονται πλέον από την Τράπεζα της Ελλάδος), η δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης, η ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία (ο πολίτης θα πληρώνει έναν φόρο στον δήμο και έναν στο Δημόσιο) και η μείωση του ΦΠΑ κατά δύο ή και τρεις ποσοστιαίες μονάδες. 

Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να συνδεθεί η μείωση με τις αγορές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει και για την αγορά των ακινήτων.

Τράπεζες και φορολογικό στην ατζέντα των τριών κλιμακίων της Τρόικα


Στην Αθήνα βρίσκονται ακόμα τρία τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα. Το ένα, ασχολείται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η οποία αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα.

Τα άλλα δύο κλιμάκια στελεχώνονται και αυτά από το ΔΝΤ και ήρθαν στην Αθήνα με αντικείμενο, τα πληροφοριακά συστήματα του ελληνικού δημοσίου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.Γεωργία Παππά