Η κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Οικονομικών Κύπρου Βάσος Σιαρλής.
Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι ζημιές μαμούθ και οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν περιορίσει σημαντικά τη δανειοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την απασχόληση.


Ο νέος υπουργός φέρεται να είναι πιο θερμός υποστηρικτής του σεναρίου κρατικής στήριξης των τραπεζών, καθώς γνωρίζει ότι όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τα κεφάλαια των τραπεζών η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει.


Την ίδια στιγμή αντιλαμβάνεται τη σημασία ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και αναμένεται ότι θα προωθήσει γρήγορα στο Υπουργικό και στη βουλή τις δεκάδες αναπτυξιακές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε στο τέλος Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών.


Ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα το νέο υπουργό είναι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του κυπριακού χρέους.


Το ρωσικό δάνειο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Κύπρου μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Προς το παρόν είναι άγνωστο πως θα καλυφθούν οι ανάγκες μετά από αυτό το χρονικό σημείο, καθώς η Κύπρος έχει αποκλειστεί εδώ και πολλούς μήνες από τις διεθνείς αγορές.


Η εξαγγελία του Κίκη Καζαμία για επένδυση ξένου επενδυτή σε κυπριακά ομόλογα έχει δημιουργήσει προσδοκίες για κάλυψη μέρους των αναγκών, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής αν και πότε θα γίνει.


Εξάλλου τόσο η αναχρηματοδότηση του χρέους όσο και η οικονομική ανάκαμψη εξαρτούνται σε κάποιο βαθμό από την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Η Κύπρος έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει το έλλειμμα της από το 6% του ΑΕΠ το 2011 σε επίπεδα κάτω του 3% του 2012.


Εντός του υπουργείου υπάρχει αμφιβολία αν ο στόχος είναι εφικτός αφού η οικονομία συρρικνώνεται με ταχύτερους ρυθμό από ότι αναμενόταν. Σε περίπτωση συνέχισης της κατάστασης ο κ. Σιαρλής θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προτείνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη λήψη νέων μέτρων εξυγίανσης πριν τις εκλογές Φεβρουαρίου.
 

Με πληροφορίες από Stockwatch