Την έξοδο του Αθανάσιου Ορφανίδη από την Κεντρική Τράπεζα προεξοφλούν οι Financial Times, εκτιμώντας ότι ο επαναδιορισμός του είναι απίθανος.

Επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις της κυβέρνησης, οι FT αναφέρουν ότι «κανένας στον τραπεζικό κλάδο δεν αναμένει ότι θα μείνει» ο κ. Ορφανίδης, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος Απριλίου.


Σε σημερινό ειδησεοσχόλιο της η εφημερίδα υποστηρίζει, μάλιστα, ότι «η Κύπρος ρισκάρει ακόμα ένα κτύπημα στην οικονομική της αξιοπιστία σηματοδοτώντας ότι ο διεθνούς κύρους κεντρικός τραπεζίτης είναι απίθανο να επαναδιοριστεί».


Οι Financial Times συνδέουν την αποχώρηση Ορφανίδη με τη δημόσια σύγκρουση του με την κομμουνιστική κυβέρνηση λόγω της απροθυμίας της να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.


Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αποχώρηση του κύπριου διοικητή θα ήταν απώλεια για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας είναι μέλος.


Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές αναφέρει ότι ο κ. Ορφανίδης συνέβαλε σημαντικά στις συζητήσεις εντός του συμβουλίου της ΕΚΤ.


Οι προειδοποιήσεις του αγνοήθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρει η εφημερίδα, αλλά σήμερα η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών είναι τέτοια, που η χώρα ίσως ζητήσει διακρατική στήριξη από την ΕΕ.


Η εφημερίδα αναφέρεται ακροθιγώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας και στα €2 δισ. που χρειάζονται ως νέα κεφάλαια οι δύο μεγάλες τράπεζες για να καλύψουν τις απώλειες από το PSI και από την έκθεση στην Ελλάδα.


Η αδυναμία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, προσθέτει, έχει εκθέσει τον κ. Ορφανίδη σε κριτική ότι δεν ενίσχυσε την εποπτεία του συστήματος, αμέσως μετά την ένταξη της Κύπρου στο ευρώ.


Ο επικρατέστερος για αντικατάσταση του κ. Ορφανίδη, αναφέρουν οι FT, είναι ο καθηγητής του Leicester, απόφοιτος του Cambridge, Πανίκος Δημητριάδης.


Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Δημητριάδης αρθρογράφησε τον περσινό Μάιο υπέρ της υιοθέτησης του γερμανικού μάρκου από τη Γερμανία για αποφυγή μιας δαπανηρής αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
 

Πηγή: Stockwatch