Εναντίον των Μέρκελ και Σαρκοζί για τις επιλογές τους στην ελληνική κρίση, στράφηκαν ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υποψήφιος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Ολάντ.

Σε κοινή  συνέντευξή τους  στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Γκάμπριελ επισημαίνει ότι η πολιτική δημοσιονομικής αυστηρότητας βλάπτει την Ελλάδα, όπως και όλα τα αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης και υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν θα είχε βρεθεί σε τόσο βαθιά κρίση, αν είχε ενεργήσει αποφασιστικά από την αρχή.


«Η καθυστέρηση μετέβαλε την κρίση μιας χώρας, που αποτελεί το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σε ευρωπαϊκή κρίση» δηλώνει χαρακτηριστικά και καταλογίζει ευθύνες στους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.


Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ συμφωνεί και προειδοποιεί ότι, χωρίς την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, η Ευρώπη κινδυνεύει άμεσα με γενικευμένη ύφεση, ενώ εισηγείται την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, που θα αποσκοπούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, αλλά και την εισαγωγή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.


Στόχος, όπως είπε είναι να κατευθυνθούν σημαντικά κεφάλαια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων η οποία όπως είπε βρίσκεται σε «τρομακτικά υψηλά» ποσοστά στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Γαλλία.