Όντως η Ελλάδα αλλάζει. Και την αλλάζουν αυτοί που ζητούν από τους ξένους να της δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Ο λόγος για τους υποστηρικτές της καμπάνιας “Give Greece a Chance” που ο ένας μετά τον άλλο έχουν βαλθεί να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα των Γερμανών περί ανυπαρξίας πατριωτισμού από την πλευρά των ελλήνων επιχειρηματιών και εξόδου τους από τη χώρα.


Τελευταίο κρούσμα η εταιρεία του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου η S&B η οποία κατά τα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου της Κρίτωνα Αναβλαβή εξετάζει τη μεταφορά της έδρας της εκτός Ελλάδος!


Μεταφορά η οποία δεν θα επηρεάσει κατά τον ίδιο τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα καθώς θα συνεχίσει να πληρώνει φόρους  (sic) και να διατηρεί τους εργαζόμενούς της που έχει στη χώρα. Υπό την προϋπόθεση φυσικά να συνεχίσουν να υπάρχουν οι δραστηριότητες … Γιατί ο στόχος είναι, να ενδυναμώσει ο όμιλος το διεθνές και διαφοροποιημένο προφίλ και να εξαλείψει την επιχειρηματική του έκθεση στο εγχώριο περιβάλλον!


Η “ταμπακέρα” λοιπόν δεν είναι, κατά τον Κρίτωνα Αναβλαβή πάντα, η φορολογία. Όχι. Αλλά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας θα ωφελούσε στο θέμα της χρηματοδότησης αλλά και θα άμβλυνε τις αμφιβολίες πελατών για το κατά πόσο η εταιρεία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τους πελάτες της.


Πρόβλημα σοβαρό και υπαρκτό για αρκετές χιλιάδες ελληνικών επιχειρήσεων. Μόνο που το μέγεθος της S&B αν μη τι άλλο της ανοίγει τις πόρτες των ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες για να μην πούμε ισοδύναμα με αντίστοιχες εταιρείες του μεγέθους της σε πανευρωπαϊκό γιατί όχι και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Οπότε το επιχείρημα περί διευκόλυνσης της αναχρηματοδότησης μέσω μεταφοράς της έδρας, να μην πούμε ότι δεν στέκει, σίγουρα πάντως «μπάζει».  Γιατί η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση και έχει ήδη λάβει υπόψη στο σχεδιασμό της, σημαντική αύξηση στα έξοδα τόκων που θα προκύψει από την άνοδο των περιθωρίων επιτοκίου βάσης για την αναχρηματοδότηση δανείων, τον Ιούνιο του 2012, ποσού € 90 εκατ.


Από την άλλη πλευρά πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν την είδηση για ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της S&B, με την άσκηση πιέσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προς το ελληνικό δημόσιο να ξεχρεώσει την οφειλή του (επιστροφή του ΦΠΑ) προς την εταιρεία που ξεπερνά τα 16 εκατ. Ευρώ.


Το σίγουρο πάντως είναι ότι η είδηση για το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της S&B έχει προκαλέσει παγωμάρα στα χρηματιστηριακά, τραπεζικά αλλά και πολιτικά γραφεία.


Γιατί δεν είναι και λίγο πράγμα να μεταφέρει την έδρα του ένας από τους τελευταίους μεγάλους ελληνικούς ομίλους της βαριάς βιομηχανίας. Ο οποίος ας σημειωθεί ότι πέρυσι εμφάνισε κέρδη 20,6 εκατ. ευρώ, από 13,1 εκατ. ευρώ το 2010, αν και σε επίπεδο μητρικής παρουσίασε ζημιές.


Γιώργος Παλαιολόγος