Την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορστ Ράιχενμπαχ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν».

Σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ για πρώτη φορά, εδώ και μήνες, υπάρχει μια ξεκάθαρη προοπτική για την Ελλάδα, καθώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαγραφή χρέους ήταν επιτυχημένη, εγκρίθηκε το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα στήριξης και η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άρα υπάρχει μια καλή βάση εργασίας, προκειμένου να βελτιωθούν ιδιαίτερα οι προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.


Όπως είπε ο ίδιος η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει μια φορολογική μεταρρύθμιση, που θα διευκολύνει την είσπραξη των φόρων, μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας και απλούστευσης των κανόνων και πέρσι υπήρξαν οι πρώτες επιτυχίες στην είσπραξη οφειλών. Προσθέτει δε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός πως, ενώ αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 400 εκατομμύρια ευρώ, τελικά συγκεντρώθηκαν 946 εκατομμύρια ευρώ και για το 2012 ο στόχος είναι ακόμη πιο φιλόδοξος, καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συγκεντρώσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από οφειλές προς το δημόσιο, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.


Ως προς τις φήμες για το αν θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ο κ. Ράιχενμπαχ διευκρινίζει  πως κάθε εικασία ζημιώνει την Ελλάδα και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «τώρα είναι σημαντικό να σηκώσουμε τα μανίκια, για να ανταποκριθούμε στους όρους- και είμαι αισιόδοξος ότι τότε θα πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις της τρόικας για την ανάπτυξη, τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, στις οποίες βασίζεται η βοήθεια».


Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο κ. Ράιχενμπαχ επισημαίνει πως κατ' αρχήν πρέπει να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, με ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση και το δημόσιο χρέος, ενώ πρέπει να υπάρξει καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων που έχει διαθέσει η ΕΕ και προς τούτο έχουν ληφθεί μια σειρά πολύ θετικών μέτρων, υπό τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν και τώρα σημασία έχει να υλοποιηθούν.