Μπορεί όλη η Ευρώπη να τρέμει την ύφεση που εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες - μέλη, όμως η Γερμανία μπορεί να υπερηφανεύεται πως η ύφεση πέρασε και δεν τους ακούμπησε.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo που εδρεύει στο Μόναχο, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα αυξήθηκε περισσότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές τον Μάρτιο φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει η έρευνα του Ινστιτούτου, που θεωρείται το πιο αξιόπιστο στη Γερμανία, η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της ανθεκτικότητας που επέδειξαν οι γερμανικές επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης, που συντέλεσε στο να ηρεμήσουν οι φόβοι για επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εγχώρια οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με τις εξαγωγές, ενώ το λιανικό εμπόριο φαίνεται ότι θεωρείται πια ο "ηγέτης" της γερμανικής οικονομίας, δεδομένης της πτώσης του κατασκευαστικού κλάδου.

Η ανάπτυξη του λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με τον Τόμας Χάρχες, αναλυτή του Barclays, αποδεικνύει πως οι Γερμανοί τελικά ξοδεύουν περισσότερα, και μάλιστα περισσότερο σε γερμανικά προϊόντα, αφού παραδοσιακά η Γερμανία εξάγει περισσότερα από οσα εισάγει.

Πάντως η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με οικονομολόγο της Credit Suisse αναμένεται να δώσει πνοή στην ευρωπαϊκή οικονομία και να βοηθήσει στην απεμπλοκή των υπόλοιπων χωρών από την κρίση.
Με πληροφορίες από τους New York Times
Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου