Η συμπεριφορά των Ιρλανδών στην οικονομική κρίση μέχρι τώρα φάνταζε «υποδειγματική» για την τρόικα, αφού έκαναν ιώβεια υπομονή και υποστήριζαν κάθε μέτρο που τους επιβαλλόταν.
Όμως πλέον για τους περισσότερους η υπομονή έχει εξαντληθεί και έχουν χορτάσει από υποσχέσεις περί εξόδου από την ύφεση αφού ανάπτυξη ακούν και ανάπτυξη δε βλέπουν.

Έτσι, υιοθέτησαν μια ελληνική ιδέα.

Το «Δεν πληρώνω» όμως το δικό τους δεν αφορά τα εισιτήρια των λεωφορείων ή τα διόδια, αλλά κάτι πολύ βαρύτερο για τις εισπράξεις του κράτους.

Πάνω από το 85% των ιδιοκτητών σπιτιών αποφάσισαν λοιπόν να μην πληρώσουν το φόρο ιδιοκτηρσίας που ανέρχεται στα 180 ευρώ περίπου η προθεσμία του οποίου λήγει στις 31 Μαρτίου.

Σε πραγματικούς αριθμούς μόλις 225.000 ιδιοκτήτες από τους 1.6 εκατομμύρια έχουν πληρώσει το φόρο με τις εισπράξεις να ανέρχονται μόλις στα 22 εκατομμύρια ευρώ από τα 151 εκατ. που υπολόγιζε το κράτος ότι θα λάβει.

Σε ρεπορτάζ τους, οι New York Times αναφέρουν πως την πρωτοβουλία έχει λάβει η Οργάνωση ενάντια στους φόρους ιδιοκτησίας και νερού.

Η πρόεδρος της οργάνωσης Σίαν Πέντιβιλ δήλωνει πως οι άνθρωποι δεν πληρώνουν για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: «Προσπαθούν να αντιταχθούν στην αφαίμαξη τους με αυτόν τον τρόπο».

Το κίνημα αυτό έχει υιοθετηθεί και από εννέα βουλευτές του αριστερού κόμματος Middle Ireland, ενώ όπως αναφέρουν τα Ιρλανδικά ΜΜΕ αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου