Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει …δώδεκα χρόνια κοσκινίζει. Σωστά διαβάσατε. Πάνε δώδεκα χρόνια από την ημέρα εκείνη που το ελληνικό κράτος αποφάσισε να …«απελευθερώσει» την αγορά άρτου. Από τότε, πολλοί υπουργοί Ανάπτυξης αλλάξανε και το μόνο που έγινε ήταν να πέσει πολύ νερό στον μύλο.


Και όχι μόνο αυτό. Απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις, ευρωπαϊκές καταδικαστικές αποφάσεις, επενδύσεις στον αέρα, απολύσεις και μια αγορά αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ στα κάγκελα. Και στη μέση ο καταναλωτής, για τον οποίο κόπτονται όλοι ανεξαιρέτως, εξακολουθεί να αγοράζει το ψωμί με αλμυρή τιμή, αφού η πολυπόθητη απελευθέρωση της αγοράς που θα έριχνε τις τιμές έχει μείνει στις προγραμματικές δηλώσεις.


Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της απελευθέρωσης του άρτου, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ρύθμιση η οποία δέχεται ήδη τα πυρά τόσο της Βιομηχανίας άρτου όσο και των αρτοποιών.


Ήδη η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος σε σχετικό υπόμνημά της που απέστειλε προς του Βουλευτές ζητά την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου 231, το οποίο το χαρακτηρίζει αντιεπιχειρηματικό και αντικοινωνικό και  το οποίο θα οδηγήσει σε λουκέτο την βιοτεχνική αρτοποιία. Του υπομνήματος της ΟΑΕ είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΠΣΑΜ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων) που καταγγέλλει την ασάφεια της συγκεκριμένης τροπολογίας. Επισημαίνοντας ότι ο νομοθέτης, αφήνει ελεύθερη κάθε δημόσια υπηρεσία ν' αποφασίζει πως θα λειτουργεί η αγορά.


Την ίδια ώρα ο καταναλωτής πιεζόμενος από την κρίση και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός του έχει αναγκαστεί να κόψει ακόμη και το ψωμί. Ήδη 1 στους 10 καταναλωτές έχει μειώσει την κατανάλωση ψωμιού για οικονομία, αφού για την αγορά μιας φραντζόλας απλού ψωμιού αναγκάζεται να δώσει από 0,60 ευρώ έως και 0,90 ευρώ ανάλογα με το σημείο πώλησης, την περιοχή, κ.α. Δηλαδή ετησίως η δαπάνη για την αγορά ψωμιού μπορεί να φθάσει και στα 330 ευρώ (αγορά ημερησίως μιας φρατζόλας ψωμιού). 


Σημειώνεται ότι το 45% των νοικοκυριών αγοράζει ψωμί καθημερινά, 25% μέρα πάρα μέρα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά μία με δύο φορές την εβδομάδα και σπάνια το 5,5% των νοικοκυριών. Ειδικότερα 8 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι καταναλώνουν μισό κιλό ψωμί την ημέρα, το 16,3% ένα κιλό, το 3,2% ενάμιση κιλό και το 0,7% δύο κιλά και άνω.

 

Γιώργος Παλαιολόγος