Η τουριστική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος με την Επικεφαλής της Κρατικής Αρχής για τον Τουρισμό της Ουκρανίας Ολένα Σαποβάλοβα, κατά την επίσκεψη του στο Κίεβο.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο έλληνας υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Ουκρανούς πολίτες που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το ΥΠΠΟΤ, σε συνεργασία με την πρεσβεία στο Κίεβο, έχει καταφέρει να εξυπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί εκείνους που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της βίζας, ο υπουργός τόνισε ότι στην Ελλάδα η Ουκρανία μπορεί να βρει έναν σύμμαχο στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση της διαδικασίας θεωρήσεων Σένγκεν. «Η Ελλάδα, με την παρουσία της στα δυο μεγαλύτερα λόμπυ του τουρισμού όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχει καταφέρει να βάλει στην ατζέντα των G-20 το καλοκαίρι στο Μεξικό το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών. Είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι αυτή η πρακτική με τις θεωρήσεις είναι αναχρονιστική».

Επίσης, σε ομιλία του στα εγκαίνια του Ukrainian Travel Forum 2012 όπου κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να εμπιστευθούν και πάλι την Ελλάδα για τις διακοπές τους, σημειώνοντας ότι παρά την πληθώρα των αρνητικών εικόνων και ειδήσεων κυρίως από τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, «είμαστε εδώ για να αποδείξουμε το αντίθετο. Οι επισκέπτες στην Ελλάδα βρίσκονται σε μία από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου». Το 2011 έκλεισε 90.000 επισκέπτες από την Ουκρανία έκαναν τουρισμό στην Ελλάδα, ενώ τα μηνύματα και για τη νέα χρονιά είναι ενθαρρυντικά.