Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική επεανέλαβε χθες το βράδυ ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπ. Οικονομικών, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε την νομισματική ένωση σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή

«Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει, δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει κανείς από αυτό», όπως είπε, κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τις τυχόν συνέπειες. Εάν τον ρωτούσαν τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, ο ίδιος θα έδινε τη συμβουλή να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά, τέλος, την πρόσφατη απόφαση των εταίρων για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι με το κούρεμα και τη συμμετοχή των ιδιωτών, η βοήθεια αυτή πήγε πολύ καλά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν μιλώντας χθες το βράδυ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv εκτίμησε ότι η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, παρά την πρόοδο στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κίνδυνος αυτός έχει περιοριστεί αφότου το πρόβλημα της Ελλάδας λύθηκε καταρχήν αρκετά ικανοποιητικά την ώρα που στην ίδια την Ελλάδα καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες. Ωστόσο το θέμα δεν έχει κλείσει εντελώς, προειδοποιεί ο Γ. Άκερμαν.

Παρά τα σημαντικά ενδιάμεσα βήματα που έγιναν για την αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να επιλυθούν ακόμη ορισμένα καίρια ζητήματα, πρόσθεσε. Στην παρούσα φάση μπορεί να επικρατεί και πάλι περισσότερη ευφορία, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες μήνες και εβδομάδες και πάλι πιο δύσκολους καιρούς».

Το ζητούμενο τώρα είναι η εκτέλεση, η υλοποίηση όλων αυτών των βημάτων, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Deutsche Bank.

Με πληροφορίες από Σκάι