Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει περάσει παρόλο που οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι ελαφρώς καλύτερες φέτος, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του και παράλληλα προειδοποιεί, ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης παραμένουν αδύναμες, ότι τα επίπεδα χρέους συνεχίζουν να αυξάνονται και εκτιμά πως δεν είναι καθόλου σίγουρη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα 17 κράτη - μέλη της ευρωζώνης χρειάζεται να προχωρήσουν σε φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για καθησυχασμό.

«Η εμπιστοσύνη της αγοράς στο κρατικό χρέος της ευρωζώνης είναι εύθραυστη», αναφέρει στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός, σημειώνοντας πως είναι «ασυνήθιστα αβέβαιες» οι προοπτικές για την ανάπτυξη και εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επίλυση της κρίσης χρέους.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα σημειώσει οριακή άνοδο 0,2% το 2012.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το τείχος προστασίας της κατά της κρίσης του χρέους με τρόπο ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των πιο ευάλωτων χωρών της, που υπολογίζονται σε περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

"Την Παρασκευή το τείχος προστασίας" λέει ο Όλι Ρεν


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν την Παρασκευή να ενισχύσουν το κοινό ταμείο στήριξής τους, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ.

«Περαιτέρω ενίσχυση των τειχών προστασίας μας θα αποφασισθεί την Παρασκευή από το Eurogroup», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν, μιλώντας κατά την παρουσίαση μιας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ευρωζώνη.

Με την ίδια ευκαιρία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία επανέλαβε την έκκλησή του να αυξηθούν τα κεφάλαια του ταμείου στήριξης στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο διπλάσιο από το σημερινό.

«Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με αριθμούς σ' αυτό το στάδιο, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ... για να επιτευχθεί την Παρασκευή ένας πειστικός συμβιβασμός», δήλωσε ο Ρεν όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό.


Πηγή: Reuters