Με τη φράση «επειδή η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ψέμα» διαχωρίζει τη θέση της από τις αυξήσεις στο ρεύμα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Σύμφωνα με την ΡΑΕ οι αυξήσεις προέκυψαν έπειτα από σχετική εισήγηση της ΔΕΗ στο ΥΠΕΚΑ και όχι από δική της πρωτοβουλία.

Μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή αναφέρει ότι η μοναδική χώρα που επέβαλλε τρεις διαφορετικούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην ενέργεια, είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ «η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας αποτελεί μοναδική, παγκοσμίως, περίπτωση καταναλωτικού προϊόντος, στο οποίο επιβλήθηκαν (ή αυξήθηκαν δραστικά) μέσα στα τελευταία δύο χρόνια  τρεις (3) διαφορετικοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης : δύο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ηλεκτροπαραγωγή (ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά), και ένας στο τελικό προϊόν (ΕΦΚ  στο  ηλεκτρικό ρεύμα)».


Την ίδια ώρα κάνει λόγο για «εξαντλητική φορολόγηση του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας» και προσθέτει ότι «η ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, χρεώσεων που είναι τελείως άσχετες με την ηλεκτρική ενέργεια (δημοτικοί φόροι και τέλη, τέλος ΕΡΤ, ΕΕΤΗΔΕ, ΔΕΤΕ, κ.α.), είχε και έχει τις δυσμενείς εκείνες επιπτώσεις που πολύ καλά γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές».

«Πέραν των προφανών επιπτώσεων στο εισόδημα των καταναλωτών, η επιβολή όλων αυτών των φόρων και τελών υπέρ τρίτων έχει δημιουργήσει πολλαπλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά» τονίζει.   


Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΡΑΕ

Δείτε εδώ την επιστολή της ΔΕΗ στο ΥΠΕΚΑ