Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών οργανισμών από τις ΗΠΑ είναι στρατηγικής σημασίας για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής και της ενίσχυσης του εμπορίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο Γκάιτνερ σε υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων σημείωσε πως «αυτοί οι θεσμοί παρέχουν απαράμιλλα οφέλη και ήταν ανεκτίμητοι για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης».


Σύμφωνα με τον Γκάιτνερ, η χρηματοδότηση των εν λόγων θεσμών έχει στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης του εμπορίου, την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και τη σταθεροποίηση αδύναμων κρατών στη Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και Αφρική. 


Σημειώνεται πως το Κογκρέσο ενέκρινε πέρυσι τη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης παρά τις απειλές των ρεπουμπλικάνων για μείωση της χρηματοδότησης.


Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει το Κογκρέσο από το να μειώσει την πιστωτική γραμμή των  100 δισ. δολάρια προς το ΔΝΤ που δημιουργήθηκε το 2009, πρόταση που προωθούν ορισμένα μέλη του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Με πληροφορίες από capital.gr