Στον απολογισμό των δύο προγραμμάτων προσαρμογής προχώρησε την Τρίτη (27/3) ο αρμόδιος Επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν, στα πλαίσια της συνεδρίασης για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ο Όλι Ρεν υποστήριξε ότι η Ελλάδα απέφυγε την κοινωνική καταστροφή, ενώ για την αποτυχία του μνημονίου 1 μετέθεσε τις ευθύνες στην βραδυκίνητη δημόσια διοίκηση, αλλά και την έλλειψη πολιτικής ενότητας.

"Η ελληνική κρίση είναι αποτέλεσμα ανεύθυνων πολιτικών", τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να θεραπευθεί η χώρα από την πολιτική ανισορροπία.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρέν η απασχόληση και η ανάπτυξη αποτελούν τους βασικούς στόχους του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας δεν μπορούν να επιτευχθούν, χωρίς τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών. 
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες προσπάθειες.  


«Ο σημερινός ρυθμός μεταρρύθμισης και προσαρμογής απέχει πολύ από το να επιτρέψει στην Ελλάδα να καταστήσει βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της ή να κλείσει το κενό ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο κ. Ρεν. 


«Επιπρόσθετες προσπάθειες είναι ως εκ τούτου απαραίτητες», πρόσθεσε. 
Παράλληλα, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι είχε δύο αχίλλειες πτέρνες. 


Η πρώτη ήταν η χαμηλή αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και η δεύτερη η έλλειψη πολιτικής ενότητας, που ήταν απαραίτητη για την στήριξη των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.