Στις 31 Μαΐου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο στην Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ίμον Γκίλμορ, δήλωσε σήμερα στο Κοινοβούλιο ότι «η κυβέρνηση όρισε την ημερομηνία του δημοψηφίσματος για τις 31 Μαΐου σε σύνοδο που έγινε σήμερα το πρωί».


«Η κυβέρνηση θα διοργανώσει μια ευρεία εκστρατεία πληροφόρησης για να εξασφαλίσει ότι οι ψηφοφόροι θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο της συνθήκης και να διευκολύνει μια πραγματική δημόσια συζήτηση για την απόφαση που πρέπει να πάρει η χώρα πάνω σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Γκίλμορ.


Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου, οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με εξαίρεση αυτών της Βρετανίας και της Τσεχίας, τέχθηκαν υπέρ του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο ενισχύει την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πειθαρχία.


Η ανακοίνωση στα τέλη Φεβρουαρίου από το Δουβλίνο της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος αυτού έγινε δεκτή με ανησυχία από τις Βρυξέλλες.


Στο παρελθόν, η Ιρλανδία απέρριψε δύο φορές ευρωπαϊκές συνθήκες, της Νίκαιας το 2001 και της Λισαβόνας το 2008. Οι συνθήκες αυτές χρειάστηκε να υποβληθούν για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα, προκειμένου να εγκριθούν.