Τα σημερινά επιτόκια των εμπορικών τραπεζών είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν στη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς οι εμπορικές τράπεζες βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία απομόχλευσης, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ.

«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό λόγο μακροπρόθεσμα να μην επανέλθουμε στα αναπτυξιακού χαρακτήρα [χαμηλά] επιτόκια», υπογράμμισε, καταθέτοντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων.


Και συμπλήρωσε: «Όταν θα έχουμε ξεπεράσει οριστικά αυτήν την κρίση, θα είναι δυνατόν να γίνει επαναφορά στην προ κρίσης αναπτυξιακή περίοδο, όμως γι' αυτό θα χρειαστεί να παρέλθει χρόνος».

 
Ο Κινγκ εστίασε στο ότι οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών έχουν ακόμα αρκετά να φροντίσουν, ώστε να κλείσουν τα ταμειακά ελλείμματα, που οφείλονται στην οικονομική κρίση του 2008.


Ο ίδιος παρατήρησε ότι σήμερα τα επιτόκια των βρετανικών τραπεζών διαμορφώνονται ανοδικότερα, σε σύγκριση με 60 μέρες νωρίτερα, «εξαιτίας της αβεβαιότητας στην ευρωζώνη».