Όπου γης και πατρίς. Και για τους Ηπειρώτες αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα γνωμικό. Είναι μια πραγματικότητα. Το επιχειρηματικό – εμπορικό δαιμόνιο τους άλλωστε είναι αν μη τι άλλο γνωστό. Οπότε μάλλον ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων μπορεί να εκγλυφθεί η απόφαση του Ηπειρώπη Βασίλη Χήτου, και της οικογένειάς του, να ρίξει άγκυρα μέσω εξαγωγών και στην Μεγαλόνησο.
Μετά την Ελλάδα όπου έχει καταφέρει να κερδίσει πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Nestle, η Coca Cola και η Αθηναϊκή και 12 διεθνείς αγορές στις οποίες έχει ήδη παρουσία, η ελληνική εταιρεία από τα Ιωάννινα ξεκινά ένα νέο ταξίδι.

Προορισμός αυτό τη φορά η αγορά της Κύπρου. Συνοδοιπόρος της σε αυτό το ταξίδι η A&P (Andreou and Paraskevaides) ENTERPRISES PUBLIC COMPANY LTD, η οποία ανέλαβε την αποκλειστική διανομή όλης της σειράς των προϊόντων της ελληνικής εταιρείας στη Μεγαλόνησο. Απώτερος στόχος να κερδίσει την κορυφή όπως συνέβη και εντός των ελληνικών τειχών.


Η κατάκτηση και η διατήρηση της κορυφής στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού από την εταιρεία Χήτος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γιατί εκτός από τον έταιρο Ηπειρώτη, την εταιρεία Βίκος, το Ζαγόρι της οικογένειας Χήτου έχει να ανταγωνιστεί και τέσσερις πολυεθνικούς κολοσσούς με ότι αυτό συνεπάγεται. Απ’ ότι φαίνεται πάντως μέχρι στιγμής καταφέρνει να τα βγάλει πέρα χωρίς να βραχεί ιδιαίτερα.


Βέβαια, το γεγονός ότι υπήρξε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και για κάποια χρόνια τοπικός εμφιαλωτής της Coca Cola 3E, έδωσε στην εταιρεία το Know How αφ ενός για το πώς λειτουργούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και αφ ετέρου την ώθηση για να καταστεί μια από τις ισχυρότερες και με τη βούλα της ICAP ελληνικές επιχειρήσεις.


Η ενασχόληση της Χήτος με το εμφιαλωμένο νερό ήρθε κοντά 35 χρόνια μετά την ίδρυση εν έτη 1955 της μικρής τοπικής εμβέλειας βιοτεχνίας αναψυκτικών. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει δύο ιδιόκτητες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, επίσημα αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δύο εργοστάσια εμφιάλωσης, στα οποία είναι εγκατεστημένες επτά παραγωγικές γραμμές.

Οι πηγές βρίσκονται στην ευρύτερη διοικητική περιοχή του Ζαγορίου (Περίβλεπτος και Κρανούλα), μιας από τις πιο όμορφες, παρθένες και προστατευμένες περιοχές της Ελλάδος και κατ' επέκταση της Ευρώπης. Η δυνατότητα εμφιάλωσης φτάνει στα 130.000 λίτρα ανά ώρα.


Γιώργος Παλαιολόγος