Στο ποσό των 2,89 δισ. δολαρίων ανήλθαν οι πληρωμές για τα ελληνικά CDS, σύμφωνα με την Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC).
Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι  πληρωμές αφορούν στη διαφορά μεταξύ του κόστους ανάκτησης των 21,50 σεντς -που καθορίστηκαν στη δημοπρασία για την αξία των νέων ελληνικών ομολόγων- και της πλήρους ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους.

Το «κούρεμα» του χρέους ύψους 100 δισ. Ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη κρατική αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ. Στόχος είναι η μείωση του χρέους από 160% σε 120% του ΑΕΠ το 2020.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters η ISDA γνωστοποίησε στις 9 Μαρτίου ότι η απόφαση για την κήρυξη πιστωτικού γεγονότος που πυροδότησε τις πληρωμές των CDS, ήταν ομόφωνη. Όπως ανέφερε, η απόφαση βασίστηκε στην χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης από την Ελλάδα, η οποία «μείωσε το δικαίωμα όλων των κατόχων των εν λόγω ομολόγων να αποπληρωθούν».

Καταλήγοντας το reuters αναφέρει ότι με την αναδιάρθρωση του χρέους στην ελλάδα, διασώθηκαν περί τα 130 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη.

Πηγή: Reuters