Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες έχουν προκαλέσει στην Ολλανδία τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας στο 3% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «καθώς η σύγκρουση απειλεί να προκαλέσει την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι η χώρα δεν έχει την πολιτική ικανότητα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε να διατηρήσει τη θέση της ως μία οικονομία του "πυρήνα" της Ευρωζώνης, μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία».


Σε δηλώσεις του οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING τόνισε ότι η Ολλανδία, που ήταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών των αυστηρών δημοσιονομικών ορίων στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική ότι τα όρια αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησής της ή στην απώλεια της ανώτατης πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ). «Η ολλανδική κυβέρνηση είχε σκληρή γραμμή στην Ευρώπη και τώρα αυτό γίνεται μπούμερανγκ», δήλωσε.


Οι διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων για τις περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό ξεκίνησαν στις 5 Μαρτίου, αφού το Γραφείο Κεντρικού Προγραμματισμού ανακοίνωσε την πρόβλεψη ότι το έλλειμμα της Ολλανδίας το 2013 θα φθάσει στο 4,6% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο του 3% του ΑΕΠ, καθώς η οικονομία της χώρας είχε διολισθήσει στην ύφεση.