Όπως είχε γράψει από το πρωί το moneypost.gr, η Noble Energy εξέφρασε ανοιχτά το ενδιαφέρον της για έρευνες εντοπισμού υδρογανάνθρακα στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές.

Και για του λόγου το αληθές, εκπρόσωποι της εταιρείας, στο περιθώριο του Economist, είχαν συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Εξάλλου, ο υπουργός είχε φροντίσει να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το Ισραήλ στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και τριμερής συμφωνία με συμμετοχή της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα, συμφωνία που όμως δεν υπεγράφη σήμερα λόγω κωλύματος του Κύπριου υπουργού.

Νωρίτερα, στο συνέδριο ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Ούζι Λάνταου είχε δηλώσει πως για τους Ισραηλινούς η εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας φαντάζει ως η πιο φυσιολογική επιλογή.

Το θέμα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είναι το πώς θα διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, δηλαδή σε ποια μορφή.

Οι επιλογές είναι δύο: είτε σε υγροποιημένη μορφή (LNG) ή μέσω αγωγού που θα περνά από την Κύπρο και την Ελλάδα προς την Ευρώπη. Πάνω σε αυτόν τον προβληματισμό ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης διαβεβαίωσε το Ισραήλ πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος μπορούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Πάντως , ο ισραηλινός υπουργός αποκάλυψε πως τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και στην ενίσχυση των ειρηνευτικών διαδικασιών στην προβληματική περιοχή της Μέσης Ανατολής, με εξαγωγές προς την Παλαιστίνη και την Ιορδανία.

Από τη μεριά του ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μια μοναδική ευκαιρία που ανοίγει τρίτο δρόμο στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου . "Δεν μιλάμε πλέον μόνο για το ρωσικό η το αζέρικο φυσικό αέριο αλλά στους επόμενους μήνες ή χρόνια θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο με βάση τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ και την Κύπρο και, ελπίζουμε, και στη χώρα μας".


 Σχετικό θέμα: Άρχισε ο άγνωστος πόλεμος για τα πετρέλαια