Οριστικά εγκαταλείπεται, όπως όλα δείχνουν, το έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ. Αντί του πυρηνικού σταθμού θα δημιουργηθεί θερμοηλεκτρικός σταθμός με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ ο αντιδραστήρας που κατασκευάστηκε από τους Ρώσους για το Μπέλενε θα χρησιμοποιηθεί στο Κοζλοντούι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση της κυβέρνησης, ο κ. Γκοράνοφ ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να πληρώσει στη Ρωσία ακόμη περίπου 100 εκατ. ευρώ για τον αντιδραστήρα.

Αύριο, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Ντέλιαν Ντόμπρεφ και εκπρόσωποι της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας αναχωρούν για τη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν την απόφαση αυτή με τη ρωσική πλευρά.

Η Μόσχα πίεζε για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, απειλώντας τη Σόφια με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, τονιζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που προόριζε για το Μπέλενε σε άλλο σταθμό, όπως θα γίνει με τον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της Βουλαγαρίας στο Κοζλοντούι.