current views are: 1

29 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση04:16

Τα κρίσιμα ελληνικά ραντεβού στο Eurogroup

Στην  Κοπεγχάγη βρίσκεται από σήμερα ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης για την τριήμερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Μετά από πολύ καιρό η Ελλάδα δεν έχει θέση στην επίσημη ατζέντα.

Δημοσίευση 04:16’
αρθρο-newpost

Στην  Κοπεγχάγη βρίσκεται από σήμερα ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης για την τριήμερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Μετά από πολύ καιρό η Ελλάδα δεν έχει θέση στην επίσημη ατζέντα.

Στην  Κοπεγχάγη βρίσκεται από σήμερα ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης για την τριήμερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Μετά από πολύ καιρό η Ελλάδα δεν έχει θέση στην επίσημη ατζέντα. Πρωτοστατούν οι εξελίξεις στα υπόλοιπα κράτη, αλλά και ο νέος πρόεδρος του Eurogroup που  θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με επικρατέστερο όνομα αυτό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η επίσημη αλλαγή φρουράς θα γίνει αργότερα, τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται όμως ότι θα έρθει στο τραπέζι. Ο νέος υπουργός  είναι γνωστός στους ομολόγους του από την παρουσία του σε προηγούμενες συναντήσεις του Ecofin αλλά και συνόδων κορυφής μαζί με τον τέως Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Τώρα όμως δεν θα συνοδεύει αλλά θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις.  

Φλέγον θέμα η υλοποίηση του Μνημονίου πριν αλλά και μετά τις εκλογές.

Ο συσχετισμός δυνάμεων στην νέα Βουλή, και το ενδεχόμενο να μετάσχουν στην κυβέρνηση κόμματα που δεν έχουν στηρίξει το νέο πρόγραμμα προκαλεί ανησυχίες στην Τρόικα. Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή του προγράμματος. Θεωρείται δεδομένη η «κοιλιά» στις επιδόσεις η οποία όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη στην ΕΕ είναι ήδη φανερή. Εξηγούν ότι αυτή τη φορά τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.


Ειδική σημασία δίδουν στην 
ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία έχει ήδη καθυστερήσει. Ερωτώνται γιατί δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και θα ζητήσουν εξηγήσεις για τα αποτελέσματα των τραπεζών, την συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίων και τις πιθανότητες βιωσιμότητας συγκεκριμένων ιδρυμάτων. 

Το παρών άλλωστε στην συνάντηση  θα δώσει και ο διοικητής της ΤτΕ 
Γιώργος Προβόπουλος. Έχει  προγραμματιστεί για το Σάββατο  ειδική συνάντηση μαζί με τους ομολόγους του και το συμβούλιο της ΕΚΤ στο οποίο θα συζητήσουν τα τραπεζικά ζητήματα αλλά και τις εαρινές συναντήσεις του G20 και το ΔΝΤ.  

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η νέου τύπου εποπτεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 
ακόμη δεν έχει βρεθεί ο  μηχανισμός που θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του Μνημονίου από το ελληνικό δημόσιο. 

 Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι την επιτελική εξουσία θα την έχει η ομάδα του 
Χόρστ Ράιχνεμπαχ. Αντιθέτως  δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί παράλληλος μηχανισμός από αξιωματούχους της τρόικας και των κρατών μελών.

Γεωργία Παππά 


σχετικα αρθρα