Πολωνία: Προτείνει σύστημα δύο νομισμάτων για την Ελλάδα

Πολωνία: Προτείνει σύστημα δύο νομισμάτων για την Ελλάδα
Ένα σύστημα με δύο νομίσματα προτείνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τα προγράμματα στήριξης της χώρας «ανέλπιδη».

«Η χώρα φαίνεται πως χρειάζεται έναν ειδικό διακανονισμό ίσως για μία περιορισμένη χρονική περίοδο» δήλωσε ο Marek Belka μιλώντας στους Financial Times Deutschland και συμπλήρωσε: «Δεν αναφέρομαι σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά για εσωτερικούς λόγους θα μπορούσε να υπάρξει ένα σύστημα πληρωμών που θα χρησιμοποιείται εντός της χώρας, ειδικότερα στον δημόσιο τομέα».


Ο Belka αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την Ελλάδα με τις πιέσεις σε μισθούς και τιμές ώστε να δημιουργηθεί εσωτερική υποτίμηση, την οποία χαρακτήρισε «ανέλπιδη». Υποστήριξε πως με ένα διπλό συναλλαγματικό σύστημα, οι τραπεζικές καταθέσεις μπορεί να είναι σε ευρώ και να μην χάσουν την αξία τους, αλλά οι μισθοί θα μπορούσαν να καταβάλλονται στο νέο νόμισμα που θα έχει αξία μικρότερη του ευρώ.


Με αυτή την «κρυμμένη υποτίμηση» τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες της χώρας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, υποστήριξε ο Belka και κατέληξε: «πρέπει να κάνουν τον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες πιο ελκυστικές.


Πηγή: Euro2day

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο