Ενστάσεις απέναντι στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την επιστροφή του ΦΠΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ELENXIS διατύπωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ «Κάθε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για την επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ είναι υπέρ του υγιούς και νόμιμου εξαγωγικού εμπορίου και αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ.». ωστόσο, όπως προσθέτει «η ανακοίνωση της υπουργικής απόφασης για επιστροφή ΦΠΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου ELENXIS ουσιαστικά μεταθέτει χρονικά κάθε συμψηφισμό και επιστροφή ΦΠΑ για τον Ιούνιο».


«Η επισήμανση ότι η επιστροφή ΦΠΑ θα γίνεται με βάση την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και τη δημοσίευση των ονομάτων των εξαγωγικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων δεν μας ανησυχεί. Όμως, η προϋπόθεση ότι η επιστροφή ΦΠΑ θα γίνεται σύμφωνα με τις ταμειακές δυνατότητες του δημοσίου, ουσιαστικά θα μπορεί να παγώνει ανά πάσα στιγμή τη διαδικασία, αφού όλοι γνωρίζουμε την κακή ταμειακή κατάσταση του δημοσίου» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.