Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανέλθει τα επόμενα χρόνια σε βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση με την απομείωση του χρέους και τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση περιορισμού των ελλειμμάτων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ και τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία «λειτουργούν». 

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και, αναφερόμενος στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, έκανε λόγο για θεμελιώδη αλλαγή στην στάση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οκτώ ακόμη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την θέσπιση «νομικού φρένου κατά της συσσώρευσης χρέους».

Ωστόσο, για την έγκριση ωστόσο του Δημοσιονομικού Συμφώνου από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι απειλούν να μην ψηφίσουν το Σύμφωνο, αν δεν συνοδεύεται από την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Μια εναλλακτική αυτού του φόρου αναμένεται να εισηγηθεί ο κ. Σόιμπλε κατά την συνάντηση, αύριο και μεθαύριο, με τους ευρωπαίους ομολόγους του, στην Κοπεγχάγη.