Δέκα τουλάχιστον έτη χρειάζεται η Ελλάδα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πωλ Τόμσεν στη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο με θέμα «Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση;» του London School of Economics. Ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα «έχει επιθετικό χαρακτήρα».


«Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών ή παρέκκλισης από αυτή την πολιτική. Άλλωστε παραμένει αβέβαιο το πότε θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές με δεδομένο το πολύ υψηλό επίπεδο χρέους αλλά και τις πιθανές αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε κάνοντας έμμεση νύξη για πιθανή καθυστέρηση υλοποίησης των μέτρων μετά τη διενέργεια εκλογών.


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί «είναι αναμφίβολα πολύ επώδυνα για την κοινωνία» αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα χρειαστεί «μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής που θα αντιστοιχεί στο 6-7% του ΑΕΠ» και ισοδυναμεί με μέτρα 15 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ δεν έκρυψε άλλωστε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις εκλογές θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του ελλείμματος».