Έκκληση στα κράτη της Ευρωζώνης να ενισχύσουν τον μηχανισμό διάσωσης απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ «για αρκετό χρονικό διάστημα» και τα υπόλοιπα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.

Όπως επισήμανε σήμερα από το Παρίσι, οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι αδύναμες, ενώ η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί, δεδομένου ότι το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και σημειώνονται σημαντικές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη, στην οποία πρωτοστατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, με τις οικονομίες της ευρωζώνης να ακολουθούν ασθμαίνοντας.


Ισχυρή ανάπτυξη θα βιώσει η οικονομία της Βόρειας Αμερικής στο α΄ εξάμηνο ενώ οι περικοπές στους προϋπολογισμούς θα πλήξουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Σε ενδιάμεση έκθεσή της για τις προοπτικές των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, τονίζει πως η παγκόσμια οικονομία παραμένει ευάλωτη.


«Ο αέρας έχει γυρίσει για τις ΗΠΑ, και πολύ λίγο και για την ευρωζώνη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan σε συνέντευξή του. Δήλωσε δε για την Ευρώπη ότι έχει κατορθώσει να προχωρήσει ελάχιστα μόνο από την άκρη του γκρεμού. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί 2,9% αυτό το τρίμηνο και 2,8% το επόμενο, η Ιαπωνία 3,4% στο α΄ τρίμηνο και 1,4% στο δεύτερο τρίμηνο.


Επίσης, ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η ιταλική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται στα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους, ενώ η γαλλική θα συρρικνωθεί στο α΄ τρίμηνο και θα παρουσιάσει ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο. Αντίθετα, η γερμανική οικονομία θα αποφύγει τη χρεοκοπία, παρουσιάζοντας ανάπτυξη μόλις 0,1% στο α΄ τρίμηνο. Ακόμη, αναμένει ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί στο α΄ τρίμηνο, και θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση, προτού αναπτυχθεί στο β΄ τρίμηνο.


Ο Padoan έστειλε ακόμη ένα καθησυχαστικό μήνυμα για την Ισπανία, απορρίπτοντας τη σπέκουλα ότι η χώρα θα χρειαστεί επείγουσα βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές φέτος για να ενισχύσει τις τράπεζες και τα δημόσια οικονομικά της. «Βλέπουμε ότι υπάρχουν αυξημένες πιέσεις στην Ισπανία για να προχωρήσει σε δημοσιονομικές προσαρμογές. Η κατάσταση παραμένει αβέβαια αλλά δεν βλέπουμε άλλο μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε.


Ωστόσο, υπογράμμισε πως ακόμη κι αν η Ευρώπη λύσει τα δημοσιονομικά της, δεν θα είναι αρκετό για να ξεφύγει από τα προβλήματα. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την ανάπτυξη», δήλωσε ο Padoan, υποστηρίζοντας μια επιστολή που υπογράφουν 12 χώρες και εστάλη στις κορυφαίες αρχές της ΕΕ, ζητώντας για μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ένωσης, προωθώντας παράλληλα και τον ανταγωνισμό στον κλάδο των υπηρεσιών και μειώνοντας τον αριθμό των κλειστών επαγγελμάτων.Με πληροφορίες από capital.gr / naftemporiki.gr