Έτοιμοι να προχωρήσουν σε αύξηση της συνδυαστικής δανειστικής δυνατότητας των ταμείων διασώσεων, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρσκευής, είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, θα επιταχύνουν την παροχή κεφαλαίων για τον μόνιμο μηχανισμό, προκειμένου να φτάσει αργότερα στην επιθυμητή δυνατότητα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που θα εκδώσουν αύριο οι υπουργοί και εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, η συνδυαστική δανειστική δυνατότητα των ταμείων διασώσεων θα αυξηθεί στα 700 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2013, ενώ δίνεται η δυνατότητα αύξηση των κεφαλαίων στα 940 δισ. ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 


«Το ESM θα παραμείνει το μόνο εργαλείο χρηματοδότησης νέων προγραμμάτων μετά τον Ιούλιο 2012», αναφέρεται στο προσχέδιο.


«Το ισχύον ταμείο EFSF, συμφώνως με τον κανονισμό, θα παραμείνει ενεργό μόνο για την εξυπηρέτηση των προγραμμάτων που ήδη υπάρχουν μετά τον Ιούλιο 2012. Μέχρι τα μέσα του 2013, θα μπορεί να συμμετέχει σε νέα προγράμματα υπό εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των εντεταλμένων των κυβερνήσεων, ειδικά σε περίπτωση που η δανειστική δυνατότητα του ESM αποδειχθεί ανεπαρκής». 


«Από τα μέσα του 2013, ο μέγιστος όγκος δανεισμού του ESM θα είναι 500 δισ. ευρώ. Εν τη απουσία νέου προγράμματος EFSF, η συνδυαστική δανειστική οροφή του ESM και EFSF θα καθοριστεί ως εκ τούτου στα 700 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά τα μέσα του 2013».Με πληροφορίες από Reuters / euro2day.gr