Στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται έγγραφο 47 σελίδων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο οποίο καταγράφονται εισηγήσεις για τα στρατηγικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το κράτος στο θέμα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, μεταξύ άλλων υπάρχει εισήγηση για δημιουργία κρατικής εταιρίας υδρογονανθράκων, σύμφωνα με το μοντέλο της Νορβηγίας ή του Αμπού Ντάμπι, ή και των δύο μαζί.


Εισηγείται επίσης τη ρύθμιση δια νόμου, που να προβλέπει ότι το 5 τοις εκατό των εσόδων από το φυσικό αέριο να χρησιμοποιείται αμέσως και το υπόλοιπο 95 τοις εκατό να διατίθεται για σκοπούς ανάπτυξης και επενδύσεων για τις μελλοντικές γενιές.


Η ΡΑΕΚ προτείνει να γίνει η Κύπρος περιφερειακό κέντρο, με την δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αέριο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται γύρω στα 10 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου μας στην Αθήνα, η Noble θα μπορεί από το οικόπεδο 12 να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 25 χρόνια και ταυτόχρονα να εξάγει 5 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου ετησίως.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει έλλειμμα ενέργειας μέχρι το 2030 και έτσι οι ποσότητες της Κύπρου θα μπορούσαν να διοχετεύονταν σε αυτή την αγορά.


Πηγή: ΡΙΚ