Η προτεραιότητα που δίνει το δεύτερο μνημόνιο στις διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητη αλλά καθυστερημένη και δεν μπορεί να διορθώσει το κακό που έχει γίνει, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα: «Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση της;» που οργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι προτεραιότητες που έθεσε το πρώτο μνημόνιο όφειλαν να είχαν δώσει περισσότερη έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές με αντάλλαγμα την ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. 


«Η ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει να μιλά μόνο στις αγορές και να αποκαταστήσει τον διάλογο με τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν το ευρωπαϊκό όραμα της ανάπτυξης με κοινωνική ασφάλεια και δικαιοσύνη να κλονίζεται», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

 
Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε τέλος ότι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα δημιουργεί ένα νέο ήθος στην ελληνική πολιτική ζωή, αλλά η ελλιπής εφαρμογή των προγραμμάτων από το πελατειακό κράτος σε συνδυασμό με την αυστηρότητα τους, έχει ουσιαστικά διχάσει την ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας ένα ισχυρό αντί-ευρωπαϊκό ρεύμα.


Εξέφρασε, όμως, την πεποίθησή του ότι θα φανεί και στην πράξη των εκλογών ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της πλειοψηφίας των Ελλήνων που θέλουν να μείνουν στο ευρώ και στην ΕΕ.