Τακτοποιήσατε τον ημιυπαίθριο και το playroom του σπιτιού σας; Ήρθε η ώρα να κάνετε τη φορολογική σας δήλωση; Ήρθε η ώρα να πληρώσετε και το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ; Δείτε τις οδηγίες που έχει δώσει (μέχρι στιγμής) το υπουργείο Οικονομικών για το πώς πρέπει να δηλωθούν αυτές οι αλλαγές. Αν δεν βγάλετε άκρη, θα απευθύνετε τα παράπονά σας στον κ. Παντελή Οικόνομου, Καραγιώργη Σερβίας 10.

 
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι με τον νόμο των ημιυπαιθρίων, τακτοποιήσατε έναν ημιυπαίθριο 15 τετραγωνικών μέτρων και ένα υπόγειο το οποίο από αποθήκη μετατράπηκε σε… playroom. To πρώτο έντυπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε, είναι το έντυπο Ε1 της εφορίας. Τι θα κάνετε;

Θα προσθέσετε τα τετραγωνικά του ημιυπαιθρίου στους κύριους χώρους. Αν δηλαδή το σπίτι είναι 85 τετραγωνικά και ο ημιυπαίθριος 15 τετραγωνικά, θα δηλώσετε 100 τετραγωνικά. Αν τα τετραγωνικά αυτά έχουν δηλωθεί από προηγούμενες χρονιές, τότε και φέτος θα δηλώσετε τη συνολική επιφάνεια του σπιτιού. Αυτά για τον ημιυπαίθριο. Το playroom δεν θα δηλωθεί στο Ε1 παρά το γεγονός ότι έχει τακτοποιηθεί με τον ίδιο νόμο. Δηλαδή, δηλώνουμε το ένα, δεν δηλώνουμε το άλλο. Και αν αναρωτιέστε πότε θα πρέπει να δηλωθεί το playroom, η απάντηση είναι: του χρόνου. Θα… φυτρώσουν τετραγωνικά στη φορολογική δήλωση του 2013.

Προσοχή-προσοχή: τα όσα αναφέραμε, ισχύουν για το έντυπο Ε1.
Γιατί υπάρχει και το έντυπο Ε9 στο οποίο πρέπει να περιγράφεται (υποτίθεται) η ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου. Οι επίσημες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι δεν θα δηλωθούν στο Ε9. Αυτό θα συμβεί μόνο αν το ακίνητο αλλάξει χέρια (δηλαδή, αν θα πουληθεί, αν θα γίνει γονική παροχή κλπ). Που σημαίνει ότι άλλα θα λέει το έντυπο Ε1 και άλλα το Ε9.

Να μην ξεχάσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο οποίος θα αναγράφει διαφορετικά τετραγωνικά, και από το Ε1 και από το Ε9. Ο λόγος; Στη ΔΕΗ, μέσω του δήμου, έχουμε δηλώσει τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Ένας ημιυπαίθριος είναι ηλεκτροδοτούμενος ανεξάρτητα αν έχει κλείσει η όχι. Δηλαδή, τα τετραγωνικά στον λογαριασμό της ΔΕΗ μπορεί να είναι περισσότερα από τα τετραγωνικά που θα φανούν στο Ε1 και τα τετραγωνικά του Ε1 μπορεί να είναι περισσότερα από τα τετραγωνικά που θα εμφανιστούν στο Ε9.

Μιλάμε για το ακίνητο… λάστιχο!

Αρίστος Οικονομίδης