Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ιταλία έφερε το 2011 στα ταμεία του δημοσίου 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της υπηρεσίας φορολογικών εσόδων, Ατίλιο Μπέφερα, «σε σχέση με το 2010 σημειώνεται αύξηση της τάξης του 15,5%». «Το θετικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στους όλο και πιο λεπτομερείς ελέγχους και στις στοχευμένες μας ενέργειες», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα φορολογικών εξακριβώσεων, Λουίτζι Ματζίστρο. 


«Οι επιχειρήσεις ελέγχου των εσόδων των εμπόρων, σαν και αυτή που έγινε στην Κορτίνα, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, πρόκειται να συνεχιστούν. Τις προετοιμάζουμε προσεκτικά, δεν ελέγχουμε τυχαία όποιον περνά έξω από την πόρτα μας», πρόσθεσε ο Μπέφερα, σύμφωνα με τον οποίο «οι φοροφυγάδες στην Ιταλία σιγά-σιγά αναθεωρούν την στάση τους. Άρχισαν να σκέφτονται, αν τελικά, αξίζει τον κόπο να κρύβουν τις απολαβές τους».


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας είσπραξης φόρων θεωρεί ότι τα ικανοποιητικά αυτά στοιχεία οφείλονται στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι που πρόσφερε μεγάλη στήριξη στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ, σε ότι αφορά το 2012, προέβλεψε ότι «τα συνολικά αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα, με πιστότερες και ειλικρινέστερες φορολογικές δηλώσεις».