Η Ιρλανδία πέτυχε τελικά συμφωνία για την αντικατάσταση του υποσχετικού γραμματίου 3,06 δισ. ευρώ προς την Anglo Irish Bank με την έκδοση μακροχρόνιου κρατικού ομολόγου. Η ιρλανδική κυβέρνηση προσπαθούσε εδώ και μήνες να βελτιώσει τους όρους διάσωσης των τραπεζών της, εστιάζοντας κατά πρώτο λόγο στην αντικατάσταση του υποσχετικού γραμματίου 3,06 δισ. ευρώ με κάποιο μακροχρόνιο ομόλογο. 


Όπως μεταδίδουν οι Irish Times, ο υπουργός Οικονομικών Michael Noonan ανέφερε ότι η συμφωνία αναμένεται να έχει «αντίκτυπο 90 εκατ. ευρώ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2012, το οποίο είναι μικρό σχετικά με το γενικότερο όφελος από την απομάκρυνση της απαίτησης για το υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει 3,06 δισ. ευρώ σε μετρητά». 


«Να το θέσω απλά, τα 3,06 δισ. ευρώ θα διευθετηθούν με παράδοση στην IBRC ενός μακροχρόνιου κυβερνητικού ομολόγου ίδιας αξίας», σημείωσε ο κ. Noonan. 


«To μακροχρόνιο ομόλογο θα χρηματοδοτηθεί για ένα χρόνο, σε εμπορικούς όρους, με την Τράπεζα της Ιρλανδίας η οποία με την σειρά της μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο με την ΕΚΤ», πρόσθεσε ο κ. Noonan. Με πληροφορίες από Irish Times / euro2day.gr