Ότι απέμεινε από φοροαπαλλαγή, θα το…σφάξουν μετά τις εκλογές κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουμε μερικές εκατοντάδες ευρώ ο καθένας. Στο… καναβάτσο, θα βρεθούν κυρίως αυτοί που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας αλλά και όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο καθώς η έκπτωση για τους τόκους της κύριας κατοικίας θα περάσει στη… λήθη.
ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να τα είπαν και να τα συμφώνησαν για το ψαλίδισμα των φορολογικών απαλλαγών κατά τη χθεσινή ημέρα συνέχισης του διαλόγου για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ενός διαλόγου από τον οποίο έχει ήδη αποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία λόγω των «παιχνιδιών» που έγιναν με τα τεκμήρια των αυθαιρέτων.
Βέβαια, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει και πολλά πράγματα για τις φοροαπαλλαγές καθώς για την περαιτέρω περικοπή τους φαίνεται να πιέζει η τρόικα και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Τι σημαίνει ψαλίδισμα φορολογικών απαλλαγών;


Κινδυνεύει το πρόσθετο αφορολόγητο των 2000 ευρώ που έχει δοθεί στα άτομα με αναπηρία
. Ήδη φέτος, αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν περισσότερο. Κι αυτό διότι πέρυσι, από το φορολογητέο εισόδημα αφαιρούσαν 2.400 ευρώ ενώ τώρα, απλώς θα προστίθεται στο αφορολόγητο όριο το ποσό των 2.000 ευρώ

Από τις δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
, αφαιρείται από τον φόρο ποσοστό 10% ενώ η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ. Αν καταργηθεί αυτή η έκπτωση, οι ασθενείς δεν θα γλιτώνουν τίποτα.

Τα ενοίκια κύρια κατοικίας
 εξασφαλίζουν πλέον μια μικρή φορολογική έκπτωση η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Το ίδιο και τα φροντιστήρια των παιδιών. Αν κοπούν όμως αυτές οι εκπτώσεις θα χάσουμε από 100-200 ευρώ ο καθένας.

Στα δάνεια κύριας κατοικίας
, μετά από γενναίο ψαλίδισμα, η μόνη έκπτωση που έχει απομείνει είναι ένα ποσοστό 10% επί των τόκων. Αν καταργηθεί και αυτή η έκπτωση, ο φορολογούμενος θα χάσει επιπλέον 500 ευρώ αν υποτεθεί ότι πληρώνει περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο σε τόκους.

Η τελευταία έκπτωση έχει να κάνει με τα 
ασφάλιστρα ζωής. Ποσοστό 10% επί του ποσού που καταβάλλουμε στην ασφαλιστική εταιρεία, αφαιρείται από τον φόρο. Ωστόσο, η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον παντρεμένο ή τα 240 ευρώ για τον έγγαμο που σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ή 240 ευρώ. Κατάργηση της έκπτωσης, προσθέτει και αυτό το ποσό στις απώλειες.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Να διασκευάσει τις εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει τα σημερινά δημοσιεύματα στο σύνολο του Τύπου προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα όσα διέρρευσαν για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί το υπουργείο αναφέρει ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα βασίζονται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνοντας μάλιστα λόγο για χρησιμοποίηση «αποσπασματικών στοιχείων από τα κείμενα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν από την επιτροπή.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:
«Τα σημερινά δημοσιεύματα για το σχεδιαζόμενο νέο φορολογικό σύστημα βασίζονται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και όχι σε ανακοίνωση τελικού πορίσματος από το Υπ. Οικονομικών.
Περιλαμβάνουν αποσπασματικά στοιχεία από κείμενα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιτροπής και ως εκ τούτου δε δεσμεύουν ούτε το Υπουργείο ούτε τα συμμετέχοντα κόμματα. Άλλωστε τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή διαλόγου είναι πολύ ευρύτερα από όσα ήρθαν στη δημοσιότητα. Η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αφού λάβει υπόψη και τα συμπεράσματα του δημόσιου διαλόγου που θα προηγηθεί της τελικής διαμόρφωσης του νέου φορολογικού νόμου».Αρίστος Οικονομίδης