Μετά από τη διεθνή κατακραυγή για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια της η Apple Inc. και ο προμηθευτής της, ο όμιλος Foxconn Technology Group της Ταϊβάν, συμφώνησαν να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές στους όρους εργασίας των υπαλλήλων τους.
Aπό έρευνα που διεξήχθη στα κινεζικά εργοστάσια της Foxconn διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα με τις ώρες εργασίας, τις αμοιβές και την ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Δίκαιης Εργασίας (Fair Labor Association). Συγκεκριμένα, τρία εργοστάσια της Foxconn στη νότια πόλη Σενζέν φαίνεται ότι παραβιάζουν  τους κινεζικούς όρους εργασίας.

Η ένωση αναφέρει πως έκανε συστάσεις για μια σειρά βελτιώσεων αφού υπέβαλε ερωτήματα σε 35.000 εργάτες και διαπίστωσε υπερβολικές υπερωρίες, προβλήματα στις πληρωμές και αρκετούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η Foxconn υποσχέθηκε να μειώσει τις ώρες εργασίας στο νόμιμο όριο των 49 εβδομαδιαίως από τον Ιούλιο του 2013, με τις μηνιαίες υπερωρίες να μειώνονται επίσης από τις 80 στις 36 ώρες.

«Η Apple και ο προμηθευτής της, η Foxconn, συμφώνησαν στις οδηγίες μας, θα ελέγξουμε την πρόοδο και θα αναφέρουμε δημόσια», δήλωσε ο Άουρετ Φαν Χίρντεν, πρόεδρος της Fair Labor Association.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Ιανουαρίου κινέζοι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Foxconn, απείλησαν με μαζική αυτοκτονία όταν δεν τους καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα τους. Σύμφωνα με τους ίδιους οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι αφόρητες:  εξοντωτική δουλειά, αφόρητη πίεση ενώ οι εργαζόμενοι μένουν σε ξενώνες της εταιρίας για να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά.