Το ευρώ θα πρέπει να υποχωρήσει σε ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο προκειμένου να αποκατασταθεί η ανάπτυξη στις περιφερειακές οικονομίες δήλωσε σήμερα το πρωί ο οικονομολόγος, Nouriel Roubini στο CNBC.


Η ευρωζώνη χρειάζεται μια υποτίμηση προκειμένου να καταφέρει να αποκαταστήσει την ανάπτυξή της και την αντγωνιστικότητά της δήλωσε ο κ. Roubini σε ομιλία του από την λίμνη Κόμο στην Ιταλία.


Το ευρώ έχει παραμείνει σε ιστορικά όπως είπε υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου παρά την κρίση στην Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Roubini χαρακτήρισε τις αγορές ως «σχιζοφρενικές» καθώς δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν θα βοηθήσουν ή θα τιμωρήσουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία για τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν.


«Είναι ένας φαύλος κύκλος με το υψηλό έλλειμμα να οδηγηθεί σε λιτότητα και η λιτότητα με τη σειρά της σε μεγαλύτερη ύφεση» είπε και πρόσθεσε ότι «χωρίς ανάπτυξη οι κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις θα γιγαντωθούν σε κάποιες κυβερνήσεις».


Την ίδια ώρα οι ανησυχίες του για την ανάπτυξη είναι πολλές καθώς η ευρωζώνη και επίσημα εισέρχεται σε βαθιά ύφεση. Οι επωνομαζόμενες χώρες PIGS ακόμη προκαλούν ανησυχίες με τις αγορές να εστιάζουν στην Ισπανία  εξαιτίας των απεργιών ενόψει της δημοσίευσης του προϋπολογισμού σήμερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν για το ύψος του τείχους προστασίας.


Πηγή: Cnbc