Συνέντευξη Λουκά Παπαδήμου στην IL SOLE 24 ORE  με αποδέκτες κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό με τον έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει παρόν στις μετεκλογικές εξελίξεις.

 

Η επίμαχη δήλωση του, πως ίσως χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης συγχρονίζεται με ανάλογες προειδοποιήσεις ξένων παραγόντων και ΜΜΕ εν μέσω της τόσο ευαίσθητης προεκλογικής περιόδου.

 

Το, ότι η αρχή της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του PSI έγινε από υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ για να ακολουθήσουν με φοβικές αναφορές ευρωπαίων παραγόντων που έθεταν εκ νέου το θέμα των εκλογών μόνο τυχαία δεν θεωρείται, καθώς συνέπεσε με την αναζωπύρωση της κρίσης στην Ισπανία, την στοχοθέτηση της Πορτογαλίας. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, πως η Ελλάδα δεν είναι η μία και μοναδική περίπτωση (όπως επιμελώς υποστήριζε για μήνες η Αγκ. Μέρκελ) ,πως η κρίση δεν μπορεί να περιοριστεί στην ελληνική οικονομία και ό τι η συνταγή που εφαρμόζεται για την Αθήνα προαλείφεται για ανάλογη θεραπεία στη Μαδρίτη, Λισσαβώνα και βλέπουμε.

 

Η προειδοποίηση του έλληνα πρωθυπουργού είναι σαφής παρ΄ ότι ο ίδιος παραδέχεται πως η Αθήνα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός ακόμη μίνι Μνημονίου. Δηλώσεις όπως αυτή του Λ. Παπαδήμου ή του Β. Σόιμπλε πρόσφατα ή άλλων παραγόντων του ΔΝΤ και του IIF εκτιμάται, πως συμβάλλουν στην διαμόρφωση κατάλληλου πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο πως οι πρώτες ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Ραχόι πραγματοποιήθηκαν μόλις εκατό μέρες μετά την εκλογή του και τη στιγμή που ο συντηρητικός πολιτικός ανακοινώνει ένα πακέτο σκληρών μέτρων ανάλογο με αυτά, που εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ο Ν. Σαρκοζί παίζει τα…ρέστα του με τον αντίπαλο του να θεωρείται persona non grata στο ΔΝΤ και το IIF.

 

Παράλληλα ο Λ. Παπαδήμος συντηρεί την παρουσία του στην εγχώρια πολιτική σκηνή, δηλώνει διαθέσιμος για τη μετεκλογική περίοδο κυρίως όμως προειδοποιεί για τα νέα πακέτα σκληρών μέτρων, που έρχονται από τον Ιούνιο και μετά. Όλως συμπτωματικώς η επερχόμενη «καταιγίδα» στην ήδη εξουθενωμένη κοινωνία θα συμπέσει με την κορύφωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

 

Σε μία περίοδο που το 28% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και που το ΔΝΤ προβλέπει εφιαλτικά ποσοστά ύφεσης για ακόμη ένα χρόνο ( ακόμη και για 6% κάνουν λόγο) ο Λ. Παπαδήμος (ή ο επόμενος πρωθυπουργός ) θα πρέπει να χειριστεί ευνοϊκά την συμμετοχή των υφιστάμενων μεγαλομετόχων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.  Είναι ενδεικτικό, πως οι έλληνες τραπεζίτες έχουν ζητήσει ήδη την συνδρομή του πρωθυπουργού ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα στην διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των ομίλων τους.

 

Με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν ενισχυθεί (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) τα τελευταία δύο χρόνια με περίπου 115 δισ. ευρώ αλλά από την άλλη την ΕΚΤ να μπλοκάρει τις λιγοστές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού έχει τη σημασία της.


Joffrey Postman


Σχετικό θέμα: Παπαδήμος: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα βοήθεια