Το σχέδιο της ΕΕ για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι προβληματικό, σύμφωνα με τη Βουλή των Λόρδων της Βρετανίας.

Σε έκθεσή της η Βουλή των Λόρδων ζητά από την βρετανική κυβέρνηση να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή φόρου στις συναλλαγές σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, μετοχές και ομόλογα, με στόχο την είσπραξη 57 δισ. ευρώ από το 2014 - προκειμένου να πληρώσουν οι τράπεζες για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. 


«Υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μετακινηθούν εκτός της ΕΕ για να αποφύγουν τον φόρο», αναφέρει η έκθεση.


«Οι συνέπειες για τη Βρετανία και την ΕΕ ως σύνολο είναι σημαντικές και καλούμε την κυβέρνηση να αυξήσεις τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η Βρετανία είναι σε θέση να επηρεάσει τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη», σημειώνει η έκθεση.


Η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα υπογράψει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακυρώνοντας ουσιαστικά έναν πανευρωπαϊκό φόρο, καθώς χρειάζεται η ομοφωνία των χωρών της ΕΕ για να περάσει ένας σχετικός νόμος. Η Γερμανία και η Γαλλία ήλπιζαν ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος - γνωστός και ως «φόρος Τόμπιν» ή«"φόρος Ρόμπιν Χουντ» - στις 17 χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και αυτό φαίνεται πλέον απίθανο μετά την αντίδραση της Ολλανδίας. 


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα ότι και για την Ευρωζώνη δεν είναι εφικτός ο φόρος αυτός, λέγοντας: «Απλά, δεν μπορεί να γίνει». Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν για το πώς θα προχωρήσουν στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Ecofin, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο.