current views are: 1

30 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση10:28

Στα 800 δισ. ευρώ το τείχος προστασίας

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να ενισχύσουν το τείχος προστασίας της Ευρωζώνης στα 800 δισ. ευρώ (1,068 τρισ. δολάρια) ανακοίνωσε το Eurogroup.

Δημοσίευση 10:28’
αρθρο-newpost

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να ενισχύσουν το τείχος προστασίας της Ευρωζώνης στα 800 δισ. ευρώ (1,068 τρισ. δολάρια) ανακοίνωσε το Eurogroup.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να ενισχύσουν το τείχος προστασίας της Ευρωζώνης στα 800 δισ. ευρώ (1,068 τρισ. δολάρια) ανακοίνωσε το Eurogroup.
Το ποσό είχε αναγγελθεί νωρίτερα από την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργών οικονομικών, το σημερινό EFSF θα παραμείνει ενεργό για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιήθηκαν πριν από τον Ιούλιο του 2012.

Θα υπάρξει δε ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2013 όπου το EFSF θα μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα.

Το συνολικό ποσό του θα αποτελείται από 500 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), 200 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια και 49 δισ. ευρώ από ενισχύσεις που υπάρχουν ήδη από το EFSM.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 150 δισ. ευρώ σε επιπρόσθετες διμερείς συνεισφορές προς το ΔΝΤ.

Χαιρετίζει την απόφαση και η Lagarde

Ικανοποιημένη από την απόφαση του Eurogroup εμφανίστηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, όπως ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.

“Το ΔΝΤ έχει από καιρό επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου τείχους προστασίας, το οποίο σε συνδυασμό με την εφαρμογή αυστηρών πολιτικών πλαισίων, είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της κρίσης και εξασφαλίζει την διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα” είπε μεταξύ άλλων η Lagarde.

Ικανοποίηση από Eurogroup για  τις ελληνικές προσπάθειες

Από τη μεριά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της Συνόδου. Παράλληλα, ανέφερε πως ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία του προγράμματος της Ελλάδας, οι οποίοι και δηλώνουν ευχαριστημένοι με την πορεία του.

Συγκεκριμένα το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του προγράμματος και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ολοκλήρωση των αξόνων του προγράμματος, που αφορούν στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, πριν το κλείσιμο της βουλής για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

Έγινε, επίσης, ειδικότερη συζήτηση για την εξέλιξη του PSI. Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία του και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των κατόχων ομολόγων ξένου δικαίου.

Όπως είπε ο κ. Σαχινίδης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τους ομολογιούχους των χωρών τους για περαιτέρω συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.


Η δήλωση της Φέκτερ… εκνεύρισε Γιουνκέρ και Σόιμπλε

Την έντονη αντίδραση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προκάλεσε η πρωτοβουλία της υπουργού της Αυστρίας Μ. Φέκτερ να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το ύψους του τείχους προστασίας. Ο Γιουνκέρ φανερά ενοχλημένος προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου αφού η Μ. Φέκτερ έσπευσε να ανακοινώσει η ίδια το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του εξέφρασε και από την πλευρά του τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους δηλώσεις είναι επικίνδυνες να προκαλέσουν φαινόμενα κερδοσκοπίας στις αγορές.  


Σχετικό θέμα: ΕΕ: Στα 940 δισ. το τείχος προστασίας για έκτακτη ανάγκη


σχετικα αρθρα