Κατατέθηκε χθες ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός 2012-2013 στη Βουλή της Οττάβα από τον υπουργό οικονομικών Τζιμ Φλάερτι. Ο προϋπολογισμός προβλέπει απολύσεις 19.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στην επόμενη τριετία και περιορισμό των δημοσίων δαπανών ύψους 5,2 δισ.

Επιπλέον, η συντηρητική κυβέρνηση προτείνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων από τα 60 στα 65 έτη.


Αξίζει να σημειωθεί πως καταργήθηκε από το νομισματικό σύστημα το πένι ή η δεκάρα.


Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει επίσης επιστροφή σε πλεονασματικό ισολογισμό το 2015, ενώ για το 2012-2013 προβλέπεται έλλειμμα ύψους 21,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Ο Φλάερτι κατέστησε σαφές ότι ο προϋπολογισμός προωθεί σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την δημιουργία συνθηκών για την πώληση ενεργειακών πόρων στις αγορές του εξωτερικού - το κομμάτι που οι Συντηρητικοί θεωρούν πως αποτελεί το μέλλον για την οικονομία.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο με τίτλο «ένα έργο, μια έγκριση» το οποίο περιλαμβάνει επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης μεγάλων ενεργειακών προγραμμάτων, όπως του αγωγού της Βόρειας Pύλης, που θα διοχετεύσει καναδικό πετρέλαιο από την Αλμπέρτα στη Δυτική Ακτή και από κει στην αγορά της Ασίας.