Στη δίνη της οικονομικής κρίσης βρίσκεται η Ισπανία, με όλο και περισσότερα νοικοκυριά και καταστήματα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις αποπληρωμές των υποχρεώσεων τους. 
Αποτέλεσμα του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος είναι και η «εκτόξευση» του αριθμού των εξώσεων από κατοικίες και καταστήματα εξαιτίας αδυναμίας καταβολής του ενοικίου ή των δόσεων δανείου, σε ιστορικά υψηλά το 2011. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου Δικαστικής Εξουσίας (CGPJ) οι εξώσεις (συνολικά 58.241) κατέγραψαν αύξησης της τάξεως του 21,2% σε σύγκριση με το 2010, αλλά όπως επισημαίνεται,  «στο τέταρτο τρίμηνο η αύξηση ήταν μικρότερη σε σχέση με τα άλλα δύο τρίμηνα».


Οι αριθμοί αυτοί αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατοικιών και καταστημάτων που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν το ενοίκιο ή να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.


Οι περιοχές που καταγράφηκαν οι περισσότερες εξώσεις είναι η Βαλένθια με 13.711, η Ανδαλουσία (9.864) και η Μαδρίτη (9.460).


Οι εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών, που έχουν αναχθεί σε σύμβολο της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία μετά το σπάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων το 2008 και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, επικρίνονται ολοένα και περισσότερο και έχουν γίνει ένας από τους στόχους των Αγανακτισμένων.