Δραματική είναι η αντιστροφή κλίματος που έχει σημειωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012, αναφορικά με την κρίση στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρώπης, ωστόσο, όπως εκτιμά η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2012, θα ήταν λάθος να προεξοφληθεί το τέλος της κρίσης, καθώς οι κίνδυνοι διατηρούνται και σε μεγάλο βαθμό έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Το υφιστάμενο θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μπορεί να διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες, αναφέρει η UBS. «Εκτιμούμε ότι στο μέλλον οι αγορές ομολόγων θα έχουν εκ νέου ως βασικό χαρακτηριστικό τη μεταβλητότητα και τη διεύρυνση των spreads».

Υπάρχει ένα δομικό και σχεδόν μόνιμο έλλειμμα ζήτησης για τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, σε σύγκριση με τα προ-κρίσης επίπεδα, την ώρα που τα κράτη της περιφέρειας συνεχίζουν τις εκδόσεις ομολόγων με σχεδόν ρυθμό-ρεκόρ. Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης – ο κινητήριος μοχλός της κρίσης κρατικού χρέους – θα αποκατασταθεί μέσα στο έτος. Επιπλέον, ένας άλλος καταλυτικός παράγοντας για τα spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης είναι οι μεταβολές στις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Πολλά θα κριθούν από την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος

Η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις περικοπές στις δαπάνες αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, τονίζει η UBS.

«Η προοπτική μίας ελληνικής στάσης πληρωμών (ή για να είμαστε πιο ακριβείς, περαιτέρω στάσης πληρωμών) δεν είναι πλέον ικανή να προκαλεί αναταράξεις σε άλλες αγορές της περιφέρειας στο βαθμό που αυτό συνέβαινε στο παρελθόν», υποστηρίζει ο οίκος.

Ωστόσο, προσθέτει η UBS, η πιθανότητα να σταματήσει η χρηματοδότηση της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς να έχει καταφέρει η χώρα να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει η ελβετική τράπεζα, η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να καταφύγει στη λύση των χρεωστικών γραμματίων για την κάλυψη των δημοσίων δαπανών, στην ουσία δηλαδή να τυπώσει δικό της νόμισμα, ή ακόμη και να εγκαταλείψει επισήμως την Ευρωζώνη.

«Αν και δεν θεωρούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι το πιο πιθανό σενάριο, είναι εύκολο να προβλέψουμε ότι η μικροπολιτική θα ενταθεί ανάμεσα στην Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει να μην πετυχαίνει τους στόχους για τις περικοπές δαπανών και τη μείωση του ελλείμματος».

Η απογοήτευση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης αναφορικά με την ελλιπή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.  Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να κλείσει η Ελλάδα το «βαρέλι δίχως πάτο», προσθέτοντας ότι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν είναι πλέον αρκετές.

Η προσοχή εστιάζεται στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου όταν η Τρόικα θα διεξάγει την πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Τότε, οι στόχοι που δεν πέτυχε η Ελλάδα θα γίνουν ακόμη πιο εμφανείς.

Παρ’ όλα αυτά, η ελλιπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας δεν είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιδεινώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Ένας άλλος λόγος, σύμφωνα με την UBS, θα μπορούσε να είναι η περιορισμένη προσήλωση της Ελλάδας στη λιτότητα, ως συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος, όπως αυτό ορίζεται από το δεύτερο μνημόνιο, ωστόσο η στήριξη των ψηφοφόρων προς τα μεγάλα κόμματα περιορίζεται στο δρόμο προς την κάλπη, υπογραμμίζει η τράπεζα. Είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος» να μην μπορέσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας που θα απολαμβάνει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, καταλήγει η UBS.


Πηγή:capital.gr