Ένα βρετανικού τύπου τέλος χαρτοσήμου, θα πρέπει να θεσπίσουν οι χώρες της Ε.Ε. σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στην υιοπθέτηση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Αυτό πρότεινε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι πρόσφατες συζητήσεις για το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ή φόρο Τόμπιν, κατέστησαν «σαφές ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό», σύμφωνα με έγγραφο που διένειμε ο Σόιμπλε μεταξύ των συναδέλφων του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο προτείνεται στο έγγραφο αυτό ένα ενδιάμεσο βήμα, ώστε η ΕΕ να μην αποτύχει να τηρήσει την δέσμευση που είχε κάνει το 2011 να «καταλήξει σ' ένα αποτέλεσμα γι' αυτό το θέμα ως την άνοιξη του 2012».

Η ιδέα να επιβληθεί ένας φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές συζητείται επί χρόνια, αλλά το θέμα επανήλθε στην δημοσιότητα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009. Στην Ευρώπη, έχουν εμποδίσει την επιβολή του χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία, που υποστηρίζουν πως θα είναι αναποτελεσματικός και ακόμη και αντιπαραγωγικός εάν δεν επιβληθεί σε παγκόσμια κλίμακα--προοπτική η οποία μοιάζει απίθανη, με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ στο φόρο αυτό.