Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο και έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη μπροστά της πολύ δουλειά- εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, σε συνέντευξή που δημοσιεύεται σήμερα, στην τσέχικη εφημερίδα Lidove Noviny.

«Έχει γίνει (η αναδιάρθρωση του χρέους) με ένα λογικό τρόπο και τώρα η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τίποτα: η Ελλάδα έχει ακόμη μπροστά της δύσκολο δρόμο, αλλά έχει διανύσει μεγάλη απόσταση» διευκρίνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα η κυρία Μέρκελ εμφανίζεται αισιόδοξη ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς τα υγιή δημοσιονομικά, στις διοικητικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις και κυρίως σε ένα πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, όπως λέει. Εκτιμά ότι θα χρειαστεί ακόμη καιρός μέχρι να αποκτήσει η ΕΕ μια κοινή δημοσιονομική πολιτική.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο ωστόσο, το οποίο υποχρεώνει τις χώρες μέλη σε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει η γερμανίδα καγκελάριος.