Χάσαμε την μπάλα στοπ. Σε αγώνα για το ποιανού η ιδέα – προσπάθεια – πρωτοβουλία είναι καλύτερη για τη σωτηρία της χώρας, έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, κλπ.
Και αν η «κόντρα» για το κοινό καλό σταματούσε εδώ θα λέγαμε πάει καλά δεν πειράζει. Δυστυχώς όμως το μπρά ντε φέρ, μεταξύ των εγχώριων επίδοξων σωτήρων της χώρας χοντραίνει…


Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό τον δίκαιο αγώνα, ανακοίνωση της Repo(we)r Greece, η οποία ρίχνει το “γάντι” στην έτερη πρωτοβουλία του Greece is changing βασικό μήνυμα της οποίας είναι το Give Greece a Chance. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Repo(we)rGreece στην ανακοίνωσή της με τίτλο “Μιλάμε λιγότερο, ακούμε περισσότερο ... πράττουμε !”, καλεί τους υπόλοιπους “σωτήρες” του έθνους, (θέλουμε να ελπίζουμε και τους αστέρες του Χόλιγουντ που την βραδιά απονομής των Όσκαρ, είπαν μια καλή κουβέντα για την ψωροκώσταινα), "προτού αναζητήσουμε και προβάλλουμε μία διαφορετική εικόνα για την Ελλάδα, πρέπει να αποκαταστήσουμε πρώτα την αξιοπιστία της χώρας μας και την επικοινωνία μας με στρατηγικά κοινά ενδιαφέροντος".


Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την προσπάθεια όλων αυτών των πρωτοβουλιών που αν μη τι άλλο δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κινητοποιηθεί, αλλάζει ή προσπαθεί να αλλάξει και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, η ουσία είναι ότι στέκονται κυρίως στην “εικόνα” και δεν επικεντρώνονται στην ουσία.


Γιατί η ουσία δεν είναι αν θα πείσουμε τους ξένους ότι έχουμε αλλάξει ή ότι αλλάζουμε. Η ουσία είναι να πιστέψουμε οι ίδιοι ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια δεύτερη, τρίτη, …εκατοστή προσπάθεια για εμάς τους ίδιους. Γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι, όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα καλά και τα κακά αυτού του τόπου.


Γνωρίζουμε εξ ιδίας πείρας ή έχουμε ακούσει για ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας και όχι μόνο. Έχουμε γνωρίσει όμως και ανθρώπους, ομάδες, πρωτοβουλίες που πάνε κόντρα σε όλο αυτό το ρεύμα και μακριά από τη δημοσιότητα και τις δημόσιες σχέσεις προχωράνε και δημιουργούν προοπτική.
Οπότε καλές οι πρωτοβουλίες για το κτίσιμο μιας νέας εικόνας για το προϊόν που λέγεται Ελλάδα αρκεί όσοι τις υποστηρίζουν να έχουν πρωτίστως κατά νού ότι πάνω και πέρα απ’ όλα ότι αυτό που μετράει είναι οι πράξεις. Γιατί δυστυχώς, μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε δει με το Κίνημα της Πατάτας, και με όλα αυτά τα Κινήματα, τις Ομάδες και τις Οργανώσεις, κάπου χάνεται η μπάλα.


Γιώργος Παλαιολόγος